Aké baristické pomôcky potrebujem ku príprave kávy?
Kávovarom to rozhodne nekončí! Prípravu kávy by sme pokojne mohli považovať za umenie, vyžaduje však aj vhodné technologické vybavenie. V článku nájdete zoznam základných baristických pomôcok potrebných pre prípravu kávy.
Základnou baristickou pomôckou potrebnou ku príprave kávy je tamper, využíva sa k urovnávaniu a zároveň utláčaniu kávy v páke a rozhodne sa bez neho nezaobídete. Pri výbere vhodného tampra je okrem iného dôležité vybrať správny rozmer podľa veľkosti páky na Vašom kávovare.
Uvádza sa, že káva by sa mala utláčať tlakom približne na úrovni 15 – 20 kg, preto je vhodné k tampru pridať podložku alebo opierku, ktorá poskytne potrebnú oporu pri utláčaní kávy a zabráni prípadnému neporiadku v priestore v ktorom sa káva pripravuje.
Pre prípravu kávových nápojov ako Cappuccino, Latte Machiato či Caffe Latte je potrebná kanvička na penenie mlieka cca 0,35 ml – 0,45 ml, tiež je vhodné mať k dispozícii väčšiu kanvičku rozmerov cca 0,90 ml na odlievanie mlieka počas prípravy nápojov s mliekom.
Dôležitou
súčasťou prípravy kávy je starostlivosť o čistotu kávovaru. Po každej príprave
kávy je potrebné vyklopiť použitú kávu do boxu na odklep kávy a dočistiť
páku štetcom od zostatkových nečistôt.
Každý večer po ukončení prípravy kávy je potrebné dôkladne vyčistiť hlavu kávovaru s pomocou kefky, slepého sitka a čistiaceho prostriedku na to určeného.
Ak si stále nie ste istý, či máte skutočne všetko potrebné, kontaktujte nás, radi Vám poradíme pri výbere toho správneho zariadenia a príslušenstva.